Türkiye-Fransa İlişkileri
Türkiye-Fransa İlişkileri:
Türkiye ile Fransa arasında çözüme kavuşması bekleyen meseleler arasında; Suriye Sınırı, borçlar meselesi, yabancı okullar problemi ve Bozkurt-Lotus meselesi yer almaktaydı.
Suriye Sınırı:
20 Ekim 1921’de imzalanan Ankara Antlaşması ile Hatay dışında güney cephemizin sınırları kesinleşmiş, Hatay ise özel bir yönetim kurulması ve resmi dilini Türkçe olmasına karar verilerek Fransız Mandasındaki Suriye’ye bırakılmıştı. Mustafa Kemal Misak-ı Milli toprakları içinde yer alan Hatay’ın anavatana katılması için çalışmalara devam etmiştir.
Borçlar Meselesi
Osmanlı Devleti zamanında en çok borç alınan ülke Fransaydı. Bu doğrultuda borçların Türkiye tarafından Lozan’da ödenmesi kararlaştırılmıştı. Fakat 1929 Dünya Ekonomik Bunalımın yarattığı olumsuz durum sebebi ile Türkiye borçların ödemelerinde problem yaşanmıştır. Bu doğrultuda 22 Nisan 1933’te yapılan yeni antlaşma ile bu borçlar Türkiye’nin ödeyebileceği düzeyde yapılandırılmıştır.
Yabancı Okullar Problemi
3 Mart 1924’te çıkarılan Tevhid-i Tedrisat Kanunu ile birlikte ülkedeki tüm eğitim ve öğretim kurumları Milli Eğitim Bakanlığına bağlanmıştı. Bu doğrultuda yabancı ve azınlık okulları Milli Eğitim Bakanlığı tarafından denetim altına alınarak bu okullarda Türk öğretmenler tarafından bazı derslerin Türkçe olarak verilmesi zorunlu kılınmıştır. Fransa ve Papalık bu duruma tepki gösterse de Türkiye ilgili kanunların yerine getirilmemesi sonucu okulları kapatacağını belirtmesi ile geri adım atılarak kanunlara riayet edileceği belirtilmiştir.
Bozkurt-Lotus Meselesi
Türk Gemisi Bozkurt ile Fransız Gemisi Lotusun Ege denizi açıklarında çarpışması sonucu 8 Türk denizcinin şehit olması üzerine ortaya çıkan sorundur. Konu Lahey Adalet Divanında Türkiye lehine sonuçlanmıştır.
Yasal Uyarı: Yayınlanan yazıların/içeriklerin tüm hakları “tarihbilgini.com” aittir. Kaynak gösterilmeden yazının/içeriğin tamamı yada bir kısmı kullanılamaz.