9.SINIF
Orta Çağ’da Ticari Mekanlar
Ticari Mekanlar;
Kervansaray
- Yolcu ve tüccarların ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla ticaret güzergâhları üzerinde yer alan yapılardır. Yolculuklarını gerçekleştiren kişiler kervanları ile birlikte geldikleri bu yapılarda dinlenme amaçlı konaklamışlardır.
- Beraberinde getirdikleri hayvan ve eşyaların da güvenliği sağlanmıştır.
- Konaklama sürecinde üç gün boyunca kişilerden herhangi bir ücret alınmamıştır.
Liman
- Kelime anlamı olarak; gemilerin barınmalarına, yük alıp boşaltmalarına, yolcu indirip bindirmelerine yarayan doğal veya yapay sığınaklardır.
- Dönem itibari ile kara taşımacılığına göre uzun mesafeli ticaretlerde daha avantajlı olması sebebi ile deniz taşımacılığı kullanılmış bu durum limanların önemini artırmıştır.
- İpek ve Baharat yolları vasıtası ile Doğu Akdeniz ‘e gelen ürünler buradaki limanlar vasıtası ile Avrupa’ya taşınmıştır.
- Ortaçağda en önemli limanlar arasında; Mısır, Suriye, Alanya, Antalya, Sinop, Venedik, Cenova ve Marsilya yer almıştır.
Ribat
- Kara, deniz ticareti güzergâhları ile stratejik yerlerde korunma amaçlı inşa edilen askeri korunaklı yerlerdir.
Han
- Ticaret güzergâhları üzerinde kervanların dinlenmek amaçlı mola verdikleri ve konakladıkları yerdir.
Kapan
- Yiyecek ve giyecek gibi ticari malların toptan bir şekilde getirildiği yerlerdir. Kapanlara getirilen un, yağ bal vb. ürünler perakende olarak satılması için esnaflara ve zanaatkârlara dağıtılmıştır.
Bedesten
- Mücevher, altın ve gümüş, kumaş gibi değerli eşyaların saklandıkları ve satıldığı yerlerdir.
Arasta
- Aynı malı satan veya ticaretini yapan esnaf grubuna ait dükkanların sıralı şekilde yahut karşılıklı olarak bulunduğu yerlerdir.
Panayır
- Genellikle şehir veya kasaba gibi büyük yerlerde yılın belirli dönemlerinde kurulan alıcı ve satıcılar arasında ticaretin yapıldığı yapılardır. Ticaretle birlikte dini, toplumsal, kültürel etkinliklerde gerçekleştirilmiştir.
Pazar
- Panayırlara göre daha küçük ve daha sıklıkla kurulan ekseriyetle yiyecek ve hayvanların satıldığı açık havada kurulan yerlerdir.
Yasal Uyarı: Yayınlanan yazıların/içeriklerin tüm hakları “tarihbilgini.com” aittir. Kaynak gösterilmeden yazının/içeriğin tamamı yada bir kısmı kullanılamaz.