Askeri Teşkilat
Askeri Teşkilat:
Türklerin cihanşümul imparatorluklar kurarak birçok devlet üzerinde hâkimiyet sağlamasında oluşturdukları askeri teşkilatın önemi büyüktür. Türkler ordu- millet anlayışı doğrultusunda askerlik görevini vatani bir hizmet olarak görmüş bu doğrultuda toplumda eli silah herkes bir asker olarak kabul edilmiştir.
Türklerde ilk düzenli ordu Metehan döneminde onlu sisteme göre teşkilatlandırılarak oluşturulmuştur. Bu doğrultuda ordu 10.000 , 1000,100,10 şeklinde sınıflandırılmış, kuvvetlerin başında tümenbaşı, binbaşı, yüzbaşı ve onbaşı ünvanlı komutanlara yer verilmiştir.
Atı evcilleştiren ilk medeniyet olan Türk ordusunun ekseriyeti süvari birliklerden oluşmuştur. Süvarilerin giydikleri tamamen Türk icatları olan pantolon, deri, kemer ve potin ile birlikte atı savaşlarda ustalıkla kullanan Türk askeri ok ve yayı ile düşman askerine büyük zayiatlar vermiştir.
Metehan döneminde hedeflerin belirlenmesinde kullanılan ıslıklı ok önemli icatlar arasında yer almıştır.
Sefer zamanın ordunun başında Hükümdar yer alırdı. Savaşlarda ekseriyetle ; sahte ricat taktiği kullanılarak düşman çembere altına alındıktan sonra imha edilirdi. Bu taktik Turan taktiği olarak isimlendirilmiştir.
Yasal Uyarı: Yayınlanan yazıların/içeriklerin tüm hakları “tarihbilgini.com” aittir. Kaynak gösterilmeden yazının/içeriğin tamamı yada bir kısmı kullanılamaz.